Поиск

Радка Тонеф - Полет в красивото

Радка Тонеф - Полет в красивото

"Трагедията е подражание на действие, сериозно и завършено с определен обем с украсена реч, употребена различно в различните части, което (подражание) с действие, а не с разказ, чрез състрадание и страх извършва очистване от подобни чувства." 

Аристотел

Гласът от изящната балада "NATURE BOY" в изпълнение на Радка Тонеф неусетно ме пренася в пожълтялата от времето си чернобяла фотография. Големият мотоциклет, любящият баща, щастливите от преживяването деца.... лъха нещо много мило от тази изразена патриархалност на разходката в околностите на Осло, датираща някъде от края на шестдесетте. Неусетно започвам да си превеждам текста на песента: "... и тогава Той ми каза..., че най великото, което може да научиш, е да обичаш и да получаваш обич обратно..."

Винаги, когато слушам този глас, изпитвам нещо като душевен мазохизъм... Не! ... По-точно... бих казал КАТАРЗИСНА МEЛОДИЧНОСТ. Някава носталгия по щастливите мигове от моите спомени... или мечти. Не мога да кажа със сигурност дали изпитвам болка, или наслада, но знам, че се докосвам до болезнено красивото - музиката на норвежката джазлегенда от български произход Радка Тонеф.

Погледът ми се плъзга по разпръснатите материали на бюрото - плочи, снимки, публикации във вестници и списания. Взимам снимката с щастливия баща и сияещата Радка Тонеф. Посетих фотографското ателие на вече побелелия Тони Тонев (мъжът от снимката) в Осло през лятото на 1982 г. Беше във връзка с рекламен плакат за групата, с която свирех по това време.

Помня, че говореше с голяма любов за семейството си. Тони силно контрастираше със стандартното скандинавско излъчване. Напомняше ми някаква реликва от началото на века, съхранила користно патриархалните си добродетели. Беше най-естественият човек, когото познавах. Сигурно това е привличало скандинавците. Да. Те знаят да ценят топлината и естествената усмивка. Българският емигрант в Норвегия е бил инспираторът на кипящото с живот ословчанско семейство. От предварителните ми проучвания във връзка с документалния филм, над който работя в момента, разбрах, че домът, в който е израснала Радка Тонеф, е бил любимо място за много артисти и музиканти. По-късно в едно интервю вече известната джазпевица възкликва: "Нашият дом е изпълнен с музика."

Днес, след двадесет години, усещам как постепенно стерилизираме нашата душевност и започваме някак насилствено да мутираме емоционално. Даже и дрехите ни посивяха. И усмивките ни станаха премерени, също като от рекламите по телевизията.

През лятото на 1982 г. имах щастието да слушам легендарната Радка Тонеф и групата й на живо в Клуб 7, Осло. Беше страхотно преживяване. Радка притежаваше силна каризма на сцената. Нежният, изпълнен с дълбока чувственост глас, както и драматичната мелодичност на песните действаха магически върху публиката. След всяко изпълнение следваше няколко секундна тишина преди аплауза на претъпканата зала. Като че ли трябваше време на хората да се приземят от всяко музикално пътешествие.

Към края на концерта зазвуча песента "Bulgarian folk song-fire" от албума "Live in Hamburg". Започна с акапелна интерпретация на куплет от българска народна песен. Радка говореше много слабо български и акцентът придаваше особен чар на гласа й: 

" Огрела е месечината. Белко Би ! Белко Ба!
Убавинко Беши....
Ботуне, Ботуне карай коня на ЙИИ остро ... ИИИ "
Последва дълго соло на барабани.

Радка Тонеф е дъщеря на българския емигрант Тони Тонев и Сис-Лилиан-Тонеф. Баща й е човек с различни артистични способности. Учи оперно пеене при Христина Морфова, участва в различни фолклорни ансамбли, свири на акордеон и пиано, работи като професионален фотограф, включително и в престижната за времето си чешка киностудия "Барандов" през 1948 г. Чрез него Радка от дете се докосва до красотата на българската народна музика и бит. Като малка проявява интерес към клавишните инструменти. Следват уроци по пиано от шестгодишна възраст. Шестнадесетгодишната тийнейджърка е поканена за солистка на ритъм & блус група от Колботен - квартал на Осло. По време и след завършване на консерваторията водещи джазмузиканти често я канят за участия. Житейският път на Радка е свързан с името на басиста Арилд Андерсен - дългогодишен близък приятел, колега и неин продуцент. През 1974 г. е създаден "Радка Тонеф квинтет". През 1977 г. излиза и първият й албум "Winter poem", посрещнат с голям интерес от меломаните и музикалната критика. До фаталната 1982 г. Радка записва още три албума: "It don't come easy", "Fairytales" и "Radka Toneff - live in Hamburg". Животът на певицата е наситен с турнета, фестивали, клубни участия и телевизионни записи. Радка е не само изпълнител. Тя често пише стиховете и музиката, които изпълнява. Забелязал съм, че всички текстове, включително и на взискателно избраните чужди композиции, носят силен емоционален и философски поглед към живота, както и катарзисно послание към аудиторията. В едно свое интервю Радка казва:
  "След като съм готова с текста, аз слагам листа върху пианото и започвам да композирам мелодията. Когато песента е завършена, събирам музикантите и започваме да експериментираме с аранжимента и звука." Друг път споделя: "Изкуството е да пееш тихо, да се приближиш до тишината и тогава да вземеш звука оттам." 

Мисля, че движеща сила в оставеното ни от Радка Тонеф музикално наследство се явява свръхчувствителната й душевност и ранимост. За съжаление, може би и това е причината за трагичния край на едва тридесетгодишната певица. През един студен февруарски ден на 1982 г., Радка Тонеф отива на разходка в любимия си парк, откъдето никога не се завръща. Мистичната смърт потриса цяла Норвегия!

Следата, оставена от европейската джазова легенда, вдъхновява и до днес творци от различни националности и професии. За съжаление гласът на Радка Тонев е все още непознат във втората й родина. 

Дискография

1. "Winter poem", produced by Poligram
2. "It don't come easy”, produced by Poligram
3. "Fairytales", produced by Odin Records
4."Radka Toneff - Live in Hamburg", produced by Odin Records

Руслан Купенов работи върху документалиен филм за живота и творчеството на Радка Тонев с работно заглавие “Полет в красивото.” Финансирането на проекта се осъществява с активното съдействие на посланика на Кралство Норвегия Ролф Балцерсен и културния съветник към посолството Уле Бьорной. Продуценти са Димитър Коцев и Найо Тицин от продуцентска компания SPOTLIGHT. Снимките са планирани за началото на юли 2003-а. Балетни импресии в хореография на световноизвестната хореографка Чарсти Елвебергще визуализират музикалната и текстовата картина.

Руслан Купенов

По всем вопросам пишите личное сообщение пользователю M0p94ok.
22:25
431
Нет комментариев. Ваш будет первым!